Wat is acupunctuur?

Acupunctuur bestaat al heel erg lang en is ontstaan uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur gaan we er van uit dat een blokkade of verstoring in de stroom van levensenergie van het lichaam (ook wel qi genoemd) problemen in de gezondheid kan veroorzaken. In een acupunctuurbehandeling worden specifieke acupunctuurpunten in je lichaam behandeld met dunne naalden om de energiestroom te herstellen. Je kunt stellen dat ik de energie van jouw lichaam in balans breng. Oftewel, ik behandel en jouw lichaam geneest zichzelf.

Voor welke klachten kun je acupunctuur inzetten?

Acupunctuur kan worden ingezet bij vele klachten. Denk hierbij aan langdurige klachten waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden. Deze zijn vaak wel te verminderen óf te verhelpen met acupunctuur. 

De WHO (wereld gezondheidsorganisatie) heeft in 2003 een lijst samengesteld van alle aandoeningen die met acupunctuur te behandelen zijn. De lijst is te lang om helemaal weer te geven maar enkele onderwerpen wil ik hier uitlichten:

  • Hormonale verstoringen zoals onregelmatige menstruaties, pijnlijke menstruaties met veel krampen (desmenhorroe), menstruaties met veel bloedverlies (hypermenorroe oftewel menorragie), het uitblijven van de menstruatie (amenorroe), premenstruele pijnen en spanning (PMS), klachten m.b.t de menopauze (overgangsklachten) zoals vocht vasthouden, nachtzweten, opvliegers etc. ;
  • Klachten met betrekking tot de luchtwegen zoals: astma, bijholte-ontsteking (sinusitis), hooikoorts, snurken, keelpijn, acute bronchitis, CARA; allergieën;
  • Bewegingsklachten zoals nekklachten, schouderpijnen (bijv. frozen shoulder), rugpijn, whiplash, tenniselleboog, RSI;
  • Sportblessures zoals hielspoor, of een pijnlijke achillespees of bilspier;
  • Spijsvertering: PDS (prikkelbaar darm syndroom), verstopping/diarree, ontstekingen aan de dunne en dikke darm;
  • Overige: Burn-out, slaapstoornissen (problemen met inslapen, doorslapen, etc.), migraine, kaakklemmen, hooikoorts, reumatische klachten, vocht vasthouden, fybromyalgie, huidklachten (bijvoorbeeld acne, eczeem), long-COVID, verminderde weerstand, diabetes;

Tevens is op de pagina van de Zhong (beroepsvereniging waar ik bij ben aangesloten) meer te lezen over acupunctuur en wat het voor je kan betekenen. Mocht je niet datgene vinden wat je zoekt, stuur me dan een bericht via het contactformulier. Dan bespreken we samen of ik iets voor je kan betekenen. 

Veelgestelde vragen over acupunctuur:

Hoe ziet een behandeling eruit?

Volgens de filosofie van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) is ieder mens uniek. Het behandelplan wordt dan ook op basis van jouw persoonlijke situatie opgesteld. Hierin kijken we naar het holistische plaatje en daarom beginnen we de eerste behandeling met een intakegesprek en een korte behandeling. Tijdens het gesprek stel ik je vragen om je algemene gezondheid, levensstijl en klachten in kaart te brengen, voel ik je pols en kijk ik naar je tong. Deze analyse vormt de basis voor je persoonlijk behandelplan.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een eerste behandeling kan wel tot 90 minuten duren, een vervolg behandeling meestal rond de 60 minuten. Omdat iedere behandeling uniek is, zijn dit indicaties.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht. De eerste behandelingen vinden veelal iedere week plaats, daarna met tussenpozen van 2 á 3 weken en daarna worden de tussenpozen langer. Tijdens het behandeltraject vinden er regelmatig evaluatiemomenten plaats. Acupunctuur start als het ware de motor, en net zoals iedere motor die lange tijd niets heeft gedaan slaat hij in het begin wel eens af. Door in aanvang van de behandeling de motor frequent te starten zal je lichaam het sneller weer zelf gaan doen.

Bij pijnklachten is het mijn uitgangspunt dat je tijdens de eerste behandeling direct verlichting van je klachten ervaart. Hoe vaak je daarna nog langs moet komen is afhankelijk van de oorzaak en het herstellend vermogen van je lichaam. Het traject bepalen we samen in overleg.

Moet ik iets meenemen naar de behandeling?

Voor de intake is het handig wanneer je de medicijnen en/of voedingssupplementen meebrengt die je gebruikt. Daarnaast mag je bij iedere behandeling een eigen handdoek meebrengen.

Wordt acupunctuur vergoed?

Dit ligt aan je zorgverzekering. Ik ben aangesloten bij de Zhong en afhankelijk van je zorgverzekering worden je behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringpolis. Kijk even hier om te controleren hoe dat bij jouw zorgverzekeraar zit. Het is wel fijn om te weten dat de therapeutische behandelingen niet ten laste gaan van je eigen risico.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Nee, je hebt geen verwijsbrief nodig van je huisarts of specialist.

Moet ik echte klachten hebben om een keer langs te komen, of kan ik gewoon een losse behandeling afnemen?

Natuurlijk kan dat, sterker nog, voorkomen is beter dan genezen. Dus ben je nieuwsgierig, of wil je gewoon eens ondervinden hoe een acupunctuurbehandeling voelt, dan ben je van harte welkom!